Живот с хипертония

Следващите страници ще ви дадат идея как можете да организирате живота си при наличие на хипертония - това не трябва непременно да означава контрол и отказване от определени неща.

Промяната в начина на живот е една от най-важните предпоставки за успешна терапия на хипертонията. В повечето случаи лекарствената терапия (която често води до странични ефекти) може да се избегне или поне да се сведе до минимум. В случай на генетично предразположени хора е възможно дори да се забави появата на хипертония.
Необходима е промяна в режима на хранене, а, в допълнение към него, от решаващо значение са също редовната физическа активност и успешното управление на стреса.
При хора страдащи от наднормено тегло може да бъде постигнато нормализиране на кръвното налягане чрез намаляване на теглото. Ако успеете да понижите теглото си със само 5 кг, това може да доведе до намаляване на кръвното Ви налягане с 10mmHg (систолично).
Необходимо е също страдащите от хипертония да се въздържат от прекомерна консумация на алкохол и тютюнопушене. Препоръчително е да се консумира по-малко от 30гр алкохол на ден (за справка ¼ литър бира = 10гр алкохол).