Хипертония и стрес

Стресът е една от основните причини за възникване на хипертония. Затова е необходимо да се научим как да се справяме с него.

Стресът е реакция на организма към определени дразнения, например ниски температури, шум, конфликти. Това води до стимулиране на симпатиковата нервна система (част от автономната нервна система) и освобождаването от надбъбречните жлези на епинефрин, норепинефрин и кортизол - хормони на стреса. Има "добри" стресови ситуации (еустрес), които се предизвикват от положителни емоции и "вреден" стрес (дистрес), в чиято основа са отрицателните емоции.

В състояние на дистрес, стресовите реакции на тялото са далеч надхвърлящи потенциала и, в случай на хронична реакция, могат да повлияят неблагоприятно върху хода на заболявания като хипертония и атеросклероза. Шумът, напрежението, възбудата, липсата на признание, страхът от загубата на средства за препитание, семейните проблеми, притесненията: всички те могат да бъдат предпоставка за стрес.

В отговор на стреса тялото ни се подготвя за трудни ситуации - кръвното налягане се покачва, дишането се учестява, сърцето бие по-бързо и мускулите стават напрегнати. След като "опасността" премине, организмът ни отново може да се отпуснете и да си набави нови сили.

Постоянният стрес обаче може да ни разболее. Ето защо е необходимо да се научим да се справяме със стреса. В случай на високо кръвно налягане от особена важност е да се отпуснете и да си починете. Хората, страдащи от хипертония трябва да си осигуряват качествен и достатъчен сън, да потърсят начини за отпускане и отдих и да избягват стресови и конфликтни ситуации в ежедневието. Има различни подходи за активно управление на стреса.