Стимуланти за пациенти с хипертония

Не се притеснявайте: когато страдате от хипертонияне е необходимо да се отказвате от всички стимуланти. Няма нищо страшно в умерената консумация на кафе и от време на време на чаша вино. Това, от което трябва да се откажете, е тютюнопушенето.

 

Алкохол

Алкохолът отдавна е приет за един от любимите стимуланти. Умерената консумация на алкохол не е вредна. Приемът на твърде много алкохол, обаче, вреди на здравето. Той уврежда нервната система, включително черния дроб и целия метаболизъм и може да доведе до тежка хипертония. Освен това, алкохолът има високо съдържание на калории (7 ккал / гр), а това допринася за затлъстяване.

При вземането на антихипертензивните лекарства алкохолът бързо предизвиква умора и сънливост, а това може да застраши безопасността Ви на пътя.


 

Никотин

Всички ние сме запознати с опасностите за здравето свързани с тютюнопушенето. Страдащите от хипертония, които пушат, са изложени на още по-висок риск. Те са два пъти по-застрашени от инфаркт в сравнение с непушачите, които страдат от хипертония. Всяка цигара свива кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и води до калциране на кръвоносните съдове. Не е достатъчно само да намалите броя изпушени цигари на ден. Единственият начин е изцяло да спрете да пушите.

Какви са ползите от спиране на тютюнопушенето?

 

Кафе и чай

Противно на общоприетото схващане умерената консумация на кафе не предизвиква високо кръвно налягане. Чаша кафе може само за кратко да доведе до леко покачване на стойностите. Хората с много високо кръвно налягане трябва да пият кафе с повишено внимание. Консумацията на черен чай не е опасна.

Хипертония и хранене