Какво означава Вашия индекс на телесна маса (ИТМ)?

Една от основните причини за възникване на хипертония е наднорменото тегло. Постарайте са да задържите Вашия индекс на телесна маса (ИТМ) в границите между 18,5 и 24,99. Намаляване на теглото със само 5 кг може да доведе до понижаване на кръвното налягане с 10mmHg (систолично).


Класификация на Индекса на телесна маса

18,5 или по-малък

Тегло по–ниско от нормалното

18,5 до 24,99 Нормално тегло
25 до 29,99

Наднормено тегло

30 до 34,99

Затлъстяване Клас 1

35 до 39,99

Затлъстяване Клас 2

40 или по-висок

Затлъстяване Клас 3
Болестно затлъстяване

Вашият индекс е равен или по-малък от 18.5 (Тегло по-ниско от нормалното)
Ниският ИТМ индикира, че теглото Ви е твърде ниско. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар, за да се определи дали трябва да увеличите теглото си, тъй като ниската телесна маса може да намали имунитета Ви, което може да доведе до заболявания като спиране на месечния цикъл (при жени), загуба на костна маса, недохранване и т.н.

Вашият индекс е между 18.5 и 24.9 (Нормално тегло)
Вашият индекс е в границите между 18.5 и 24.9 - вие имате идеално тегло .

Вашият индекс е между 25 и 29.9 (Наднормено тегло)
Хора, чиито индекс попада в тези граници, се счита, че имат наднормено тегло и трябва да потърсят здравословни начини за намаляването му като диета и редовна физическа активност. В диапазона 25-29,9 се увеличава рискът от заболяване в следствие на наднормено тегло.

Вашият индекс е в интервала 30-34.99 (Затлъстяване Клас 1)
Хора, чиито индекс е в интервала 30-34.99 са в нездравословно състояние и са подложени на висок риск от развитие на сериозни заболявания. Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар и да потърсите начини за намаляване на теглото си с поне 5-10 %. Подходящият хранителен режим ще ви помогне да намалите теглото си и да подобрите здравословното си състояние.

Вашият индекс е в интервала 35-39.99 (Затлъстяване Клас 2)
Ако Вашият индексът е в интервала 35-39.99, рискът от възникване на здравословни проблеми свързани с теглото е изключително висок. Незабавно се свържете с Вашия лекар и започнете диета за намаляване на теглото.

Вашият индекс е над 40 (Затлъстяване Клас 3: Болестно затлъстяване)
С индекс 40+ Вие сте подложени на риск от най-висока степен за развитие на сериозни заболявания. Състоянието Ви е сериозно и е изключително важно да предприемете мерки за намаляване на теглото си.

Индексът на телесна маса е валиден както за мъжете, така и за жените, като трябва да вземете под внимание следното: Чрез индексът на телесната маса не могат да бъдат изчислени мазнините в тялото. Мазнините в тялото могат да бъдат над нормата особено при спортисти и хора, които имат мускулеста конструкция.